Wijn & Druiven

De druivenrassen in onze wijngaard zijn Cabernet Cortis, Cabernet Cantor, Solaris, Souvignier Gris en Muscaris.

In 2022 waren de wijnstokken sterk genoeg om een aantal trossen te dragen en zo hadden we ons eerste oogstjaar. Onze eerste Huuswijn is een feit!
Van de Cabernet Cortis en Cabernet Cantor hebben we een fris fruitige droge rosé blend gemaakt. Van de Souvignier Gris is een fris fruitige witte wijn gemaakt, en met succes. Het smaakte naar meer...

 

Oogstjaar 2023 is op komst, we gaan dit jaar meer wijnen en grotere hoeveel heden maken. Naast wit en rosé zullen we voor het eerst ook rode wijn gaan maken in een kleine hoeveelheid van de Cabernet druif. We zijn heel benieuwd naar het komende wijnjaar. Het resultaat zal in de lente van 2024 geproefd kunnen worden! 

 

Cabernet Cortis

De Cabernet Cortis is een blauwe hybride druif. Een kruising tussen de blauwe cabernet sauvignon en de witte druif solaris. De cabernet cortis is een van de jongste blauwe druiven die er is, sinds 2003. Deze druif kan heel goed tegen weinig licht en past goed in de Noordelijke streken. De rode wijn van deze druif heeft veel weg van de cabernet sauvignon en cabernet franc. De smaak is stevig, zwaar, intens en heeft tijd nodig om op dronk te raken en is daarmee heel geschikt om op hout te rijpen. De wijnen zijn rond en tannine rijk, perfect om lang te bewaren. Van deze soort kan je ook een goede rosé maken en zelfs een witte wijn, een zogenoemde 'Blanc de Noir'. 

 

Cabernet Cantor

De Cabernet Cantor is een nieuw blauw druivenras, dat schimmeltolerant is, redelijk vorst bestendig en tegen weinig licht kan. Ideaal voor een biologische wijngaard in Nederland, want schimmelbestrijdingsmiddelen hebben deze soorten niet nodig. In de wijngaard groeien de takken enthousiast alle kanten op en moet je regelmatig aanbinden om ze de juiste richting op te laten groeien. De Cabernet Cantor is een kruising van de Cabernet Sauvignon, maar de rode wijn smaakt meer richting Merlot. Intensief van kleur, fruitig en rijk. Net als van alle blauwe druiven soorten, kan je hier ook een prima frisse rosé van maken of een witte 'Blanc de Noir'.

 

Souvignier Gris

Hoewel hij er prachtig mooie volle roze kleur heeft, is de Souvignier Gris een witte hybride druif. Heel geschikt voor wijnbouw in Nederland, want de druif kan goed tegen nattigheid en kou. Deze soort is een kruising van de blauwe Cabernet Sauvignon en de witte Bronner. De Souvignier Gris wijn is wit en hebben een neutraal aroma, rijk aan extracten en vaak fris en fruitig van smaak en doet denken aan een Pinot Blanc. Deze druif is gemakkelijk in onderhoud en schimmelresistent, heel geschikt voor een Nederlandse wijngaard. De druif is geschikt om wat langer te laten hangen, zodat er voldoende suikers ontwikkeld kunnen worden.

 

Solaris

De Solaris druif bestaat al sinds 1975 en is een kruizing van de Merzling en Geisenheim 6493, een verre verant van de Riesling en Pinot Gris. Ook dit is een witte hybride druif, geschikt voor wijngaarden in koelere wijnstreken als Nederland. De naam Solaris is afgeleid van solar (zon), omdat deze soort vroeg rijp is. Hierdoor heeft de druif vaak genoeg suikers ontwikkeld voor de smaak en alcohol en heeft van nature weinig zuren. De wijn die de Solaris oplevert is wit en doet denken aan Chardonnay en Johanniter.

 

Muscaris

De Muscaris is een kruising van de Solaris druif en Muscat Geisenheim 6493. De witte wijn geeft een intense smaak van muskaat en tropisch druif met soms licht rokerige tonen, krachtige aroma's en zuren. De druif heeft vaak een hoog suikergehalte en hoge zuurgraad en is ook geschikt voor mousserende wijnen. De kleur is geel en heeft een aangenaam nootmuskaataroma. De smaak is fruitig, fris zuur en heeft een citruskarakter.